De geschiedenis van de uitgeverij Schaubek begint in 1837.
De Leipziger boekhandelaar Gustav Wuttig verwierf het Literair Museum.
Kranten en tijdschriften van over de hele wereld werden hier tentoongesteld, mensen gebruikten deze plek om zich te informeren over de actualiteit. Met ’s werelds eerste postzegel, die in Engeland verscheen, nam het belang van Leipzig en het Literair Museum nog verder toe.
In 1862 bracht Wuttig, zelf een gepassioneerd postzegelverzamelaar, het eerste Duitse postzegelalbum uit.
Het moest zo snel mogelijk op de markt komen en werd daarom in losse vellen verkocht. De volgende albums verschenen gebonden ook zij boekten een groot succes.
Gustav Wuttig werd in die tijd actief ondersteund door Julius Kümmel en Gustav Bauschke. Deze laatste kocht vervolgens in 1864 de publicatierechten van het album, dat sindsdien tot 1868 verscheen onder de naam “G. Bauschke – Album für Briefmarken”. In 1867 gingen de rechten op het album over op Julius Kümmel, omdat Gustav Bauschke ziek werd. Julius Kümmel bleef tot 1870 werken aan de verdere ontwikkeling van het album, maar staakte later zijn publicatieactiviteiten.
Gustav Bauschke had inmiddels Alfred Moschkau ontmoet in Dresden. Hij had voor die tijd een bijna complete postzegelverzameling.
De postzegels lagen echter nog steeds op losse vellen, gesorteerd op de jaren van uitgifte.
Geïnspireerd door het verzamelprincipe van Moschkau kwam Gustav Bauschke op het idee om nog een postzegelalbum uit te brengen.
Schaubek postzegelalbum bladen
In 1871 verscheen met behulp van een anagram van Bauschke’s achternaam en met de hulp van de uitgever Eduard Wartig het “Album voor postzegels, met de deelname van de eerste autoriteiten van Duitsland, uitgegeven door G. Schaubek”.
Het eerste album is een groot succes en bracht de verzamelaars zo in vervoering dat de 10.000 exemplaren snel uitverkocht zijn. En acht maanden later is de tweede editie van het album uitgebracht. Hiervan zijn 8.000 exemplaren verkocht en vanaf de derde druk in 1873 weer 10.000 exemplaren. Bauschke kon zijn werk niet voortzetten vanwege ziekte en moest uiteindelijk in 1876 de rechten op het Schaubek-album verkopen.
Ze gingen naar de postzegelhandelaar Louis Senf voor 10.000 goud mark.
In 1877 verscheen onder leiding van Louis Senf de vierde druk onder de naam “Schaubek’s Briefmarken-Album”. In deze editie zaten zo’n 1000 nieuwe merkbeelden, het Schaubek principe, de vrije linkerkant, behouden mosterd. Vanaf 1883, bij de vijfde druk, stonden de illustraties in een zwarte lijst. Met groot succes kwamen de eerste albums in tweekleurendruk op de markt in het midden van de jaren 1880. En er verscheen de eerste anderstalige editie. Richard Senf trad in 1880 in dienst bij de uitgeverij van zijn broer en nam de montage van het Schaubek-album over. Zo kon Bauschke’s album door de uitgeverij van de gebroeders Senf worden voortgezet tot de 15e editie.
Schaubek Amerikanische und britische Zone 1945-1949 Standard
Schaubek text Amerikanische und britische Zone 1945-1949 Standard-Ausführung ohne Folientaschen. 12 Albumbladen 27,7×29,4 postzegelalbum Schaubek blz 62 t/m 62/5* zonder postzegels, zonder SF stroken incl. Blockblatt Messe Hannover 1949.
Op mijn website www.haanderik.nl kunt U deze Schaubek albumbladen aanschaffen en vele bijbehorende postzegels.